Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
XILITOL
Descriere:
Aditiv alimentar cu funcţii de agent de aglomerare, agent de legare, stabilizator, umectant, emulgator, substanţă - suport pentru alţi aditivi şi îndulcitor.Este un poliol care a fost obţinut prima dată în Finlanda, din lemn de mesteacăn, fiind apoi popularizat în Europa drept un îndulcitor sigur pentru toţi consumatorii şi foarte potrivit pentru diabetici, deoarece nu produce creşterea glicemiei. Mai târziu s-au pus la punct procedee de obţinere din porumb sau din lemn de esenţă tare. La aceeaşi cantitate, fără a conţine glucide, xilitolul este la fel de dulce ca şi zahărul, dar are doar 64% din caloriile acestuia. Gustul xilitolului este foarte asemănător cu al zahărului, dar are şi o tentă răcoritoare, mentolată. Datorită solubilităţii şi stabilităţii la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se foloseşte cu succes în produse tratate termic. Astfel, se poate utiliza în cantităţile prevăzute de reţete în produse de coferărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, în deserturi diverse pe bază de cacao, grăsimi, lapte, fructe, amidon, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice şi suplimente alimentare, în guma de mestecat etc. Nu poate fi utilizat în produse care conţin drojdii, deoarece le distruge. Cercetările asupra xilitolului au arătat că acesta are proprietăţi antifungice, bactericide şi bacteriostatice la nivelul cavităţii bucale, al urechii medii şi al faringelui, stimulând totodată şi sistemul imunitar. Astfel, el distruge şi nu permite înmulţirea germenilor care provoacă rinite, faringite, otite, amigdalite, afte, candidoze bucale, placa bacteriană responsabilă de căderea dinţilor. De asemeni, este folosit în prevenirea şi combaterea osteoporozei, având un rol benefic în metabolismul calciului. Prin faptul că se metabolizează mult mai încet decât zahărul, nu produce creşterea glicemiei, fiind totodată şi hipocaloric. Doza zilnică nu este limitată şi nu s-au semnalat efecte secundare la cantităţile folosite în alimente. Fiind un poliol, este obligatorie inscripţionarea pe produsele ce conţin xilitol că “poate avea efect laxativ”, deoarece acesta este efectul consumului de cantităţi mari. Acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.