Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
LACTITOL
Descriere:
Aditiv alimentar cu funcţii de agent de aglomerare, agent de legare, stabilizator, emulgator, substanţă-suport pentru alţi aditivi şi îndulcitor.Este un poliol obţinut din lactoză, care se extrage din zer. La aceeaşi cantitate, lactitolul are 40% din dulceaţa zahărului şi 60% din caloriile acestuia. Bacteriile din cavitatea bucală nu îl pot descompune, astfel că lactitolul nu afectează dantura. Datorită solubilităţii şi stabilităţii la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se foloseşte cu succes în produse tratate termic, mai ales în cele coapte. Astfel, se poate utiliza în cantităţile prevăzute de reţete în produse de coferărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, în deserturi diverse pe bază de cacao, grăsimi, lapte, fructe, amidon, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice şi suplimente alimentare etc. Lactitolul se metabolizează în totalitate, având şi un efect benefic asupra tubului digestiv, în special asupra colonului. Doza zilnică nu este limitată şi nu s-au semnalat efecte secundare la cantităţile folosite în alimente. Fiind un poliol, este obligatorie inscripţionarea pe produsele ce conţin lactitol că “poate avea efect laxativ”, deoarece acesta este efectul consumului de cantităţi mari. De asemeni, persoanele cu intoleranţă la lactoză trebuie să evite produsele ce conţin lactitol. Acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.