Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
NEOHESPERIDINA DC
Descriere:
Aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă şi îndulcitor. Se obţine prin procedee chimice din neohesperidină, care este un compus natural (flavonoid), ce se regăseşte în portocalele amare (Citrus aurantium) . Bacteriile din cavitatea bucală nu o pot descompune, astfel că neohesperidina DC nu afectează dantura. În 1988, Comitetul Ştiinţific pentru Alimentaţie al Comisiei Europene a confirmat că neohesperidina DC este un aditiv sigur, care nu produce efecte secundare asupra organismului uman. Aceasta este, în funcţie de concentraţia substanţei, de 400 până la 1800 de ori mai dulce decât zahărul. Pentru uz alimentar, se folosesc de obicei preparate cu capacitate de îndulcire de 400-600 de ori, adesea în combinaţie cu alţi îndulcitori, cu care acţionează sinergic. Neohesperidina DC este folosită frecvent şi în medicamente, deoarece are capacitate de a reduce gustul amar. În alimente este apreciată şi pentru faptul că potenţează şi modifică aromele naturale şi este stabilă la temperaturi înalte şi la pH scăzut. Astfel, se adaugă în cantitate de 30 mg/l în băuturi nealcoolice pe bază de apă, lapte sau sucuri de fructe, iar în bere şi alte băuturi alcoolice în cantitate de 10 mg/kg. Cantitaţi de 50 mg/kg sunt folosite în deserturi pe bază de cacao, lapte, ouă, grăsimi, cereale, fructe, în produse de cofetărie, patiserie, brutărie, în produse conservate din fructe, în supe, sosuri, salate, muştar etc. În produsele speciale pentru controlul greutăţii, în preparate destinate administrării sub supraveghere medicală şi în unele suplimente nutritive, neohesperidina DC se adaugă în cantitate de 100 mg/kg, iar guma de mestecat şi dropsurile pot conţine 400 mg/kg. Doza zilnică maximă admisibilă este de 5mg/kg corp şi nu au fost semnalate efecte secundare la cantităţile din alimente. Acest aditiv se metabolizează doar în mică parte, compuşii rezultaţi nu sunt nocivi, iar restul se elimină nemodificat. Totuşi, nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.