Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
TAUMATINA
Descriere:
Aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă şi îndulcitor. Este un produs natural, obţinut din cojile seminţelor fructul katemfe al arbustului Thaumatococcus daniellii, care creşte în Vestul Africii. Taumatina este, de fapt, un compus de proteine care se formează în fruct în momentul când acesta suferă atacul unor dăunători. Aceste fructe erau folosite de localnici ca aromatizant şi potenţiator de aromă şi mai puţin ca îndulcitor. Extragerea taumatinei a început în 1970, iar în următoarele două decenii s-au făcut multiple cercetări asupra proprietăţilor şi calităţilor ei. Ca îndulcitor, taumatina este de 2000 de ori mai dulce decât zahărul, dar dulceaţa ei are un alt gust, nu este percepută imediat şi are o persistenţă foarte îndelungată. Bacteriile din cavitatea bucală nu o pot descompune, astfel că taumatina nu afectează dantura. Este foarte stabilă la temperaturi înalte şi la orice aciditate şi nu are calorii. Se foloseşte în cantităţi de 50mg/kg în produse de cofetărie pe bază de cacao sau fructe fără adaos de zahăr, în gheaţa alimentară şi în cantitate de 400 mg/kg în suplimente alimentare dietetice pe bază de vitamine sau minerale. Se mai foloseşte în mici cantităţi şi ca potenţiator de aromă în băuturi aromate pe bază de apă şi în diverse deserturi. Pentru corectarea gustului, taumatina se combină cu alţi îndulcitori. Doza zilnică nu este limitată iar cantităţile din alimente nu produc, de regulă, efecte secundare. Există totuşi persoane care sunt alergice la taumatină. Acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.