Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
ISOMALT (ISOMALTITOL)
Descriere:
Aditiv alimentar cu funcţii multiple. Este un produs natural cu rol de agent antiaglomerant, dar şi agent de îngroşare, emulgator, agent de acoperire (glazurare) şi substanţă - suport pentru alţi aditivi şi îndulcitor. Isomaltul este un poliol care se compune din 50% glucoză, 25% sorbitol şi 25% manitol. În procesul digestiei, isomaltul se descompune în acid lactic, acizi graşi volatili şi gaze. Aportul energetic al isomaltului este de circa 90%- 130% din cel al zahărului, iar capacitatea de îndulcire este de 45% - 65% din cea a zahărului. De aceea, acest îndulcitor se combină cu mici cantităţi de alţi îndulcitori cu mare putere de îndulcire, obţinându-se astfel produse foarte asemănătoare cu cele preparate cu zahăr. Datorită stabilităţii la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se foloseşte cu succes în produse tratate termic. Astfel, se poate utiliza în cantităţile prevăzute de reţete în produse de coferărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, în deserturi diverse pe bază de cacao, grăsimi, lapte, fructe, amidon, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice şi suplimente alimentare etc. . Doza zilnică nu este limitată şi nu s-au semnalat efecte secundare la cantităţile folosite în alimente. Fiind un poliol, este obligatorie inscripţionarea pe produsele ce conţin isomalt că “poate avea efect laxativ”, deoarece acesta este efectul consumului de cantităţi mari. Acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.