Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
MANITOL
Descriere:
Aditiv alimentar cu rol de îndulcitor hipocaloric, stabilizator, umectant, sare emulgatoare (sechestrant), agent de volum, antiaglomerant şi de îngroşare, prezent în mod natural în multe plante, dar obţinut pentru uz industrial din dextroză. Se utilizează conform cantităţilor prevăzute în reţete în produse hipocalorice de cofetărie şi patiserie, deserturi pe bază de cereale, fructe, legume, grăsimi, ouă, cacao, lapte, în sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţată, muştar, gumă de mestecat etc. . Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici, cărora poate să le producă disfuncţii renale şi diaree severă. Se utilizează şi ca substanţă - suport pentru alţi aditivi alimentari. Nu s-au semnalat efecte secundare la dozele din alimente, dar consumul exagerat produce balonare şi flatulenţă la adulţi.