Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
SORBITOL
Descriere:
Aditiv alimentar cu rol de îndulcitor hipocaloric, stabilizator, umectant, sare emulgatoare (sechestrant), agent de volum şi de îngroşare, prezent în mod natural în fructe, dar obţinut pentru uz industrial din dextroză. Se prezintă sub forma E 420(i) - Sorbitol sau E 420(ii) - Sirop de sorbitol. Se utilizează conform cantităţilor prevăzute în reţete în produse hipocalorice de cofetărie şi patiserie, deserturi pe bază de cereale, fructe, legume, grăsimi, ouă, cacao, lapte, în sosuri, muştar, gumă de mestecat etc. . Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici, cărora poate să le producă tulburări gastrice. Se utilizează şi ca substanţă -suport pentru alţi aditivi alimentari. Nu s-au semnalat efecte secundare la cantităţile din alimente şi doza zilnică nu este limitată, dar consumul exagerat produce balonare şi flatulenţă la adulţi.