Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
GUMĂ XANTAN
Descriere:
Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut prin fermentarea zahărului sau melasei, în prezenţa bacteriei Xanthomonas campestris. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, snacksuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc. . Este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici în cantitate de 1000-2000mg/kg. Se utilizează şi ca substanţă - suport pentru alţi aditivi alimentari. Nu s-au semnalat efecte secundare şi nu s-a stabilit o doză maximă admisă, dar consumul în cantităţi prea mari poate produce balonare şi flatulenţă.