Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
ETILEN DIAMINĂ TETRA ACETAT (EDTA)
Descriere:
Aditiv alimentar cu funcţie de antioxidant, emulgator, sechestrant şi conservant. Se utilizează în cantităţi de până la 800 mg/kg într-o gamă foarte variată de produse. Se regăseşte în băuturi alcoolice şi nealcoolice, în produse din legume, fructe, peşte, carne, ouă, grăsimi emulsionate şi neemulsionate, în produse conservate prin fermentare, congelare sau uscare, în sosuri, condimente, concentrate pentru băuturi preparate de dozatoare automate, gemuri, jeleuri, creme, glazuri şi umpluturi pentru produse de patiserie, fructe uscate, deserturi pe bază de cereale sau amidon etc. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici. Acest compus sintetic nu se metabolizează, fiind excretat prin urină. Are utilizări industriale foarte variate, datorită proprietăţii sale de a forma compuşi stabili cu ionii metalici, cum sunt cei de calciu, magneziu, mangan, cupru, plumb, fier, mercur etc. . Aceeaşi acţiune are loc şi la nivelul organismului uman, fiind utilizat în medicină pentru tratarea hipercalcemiei, a intoxicaţiilor cu mercur sau plumb, a thalasemiei (excesul de fier). Pentru persoanele sănătoase, EDTA constituie un agent toxic la nivel celular, care poate spolia organismul de elemente importante cum sunt calciul, magneziul, fierul, având totodată şi un efect anticoagulant. Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 2,5 mg/kg corp, doză ce poate fi foarte uşor de depăşit prin consum cumulat, mai ales de către copii. Acest aditiv nu a fost permis în Romînia până în anul 2002, cînd a fost introdus ca efect al alinierii la normele europene. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor alimentelor.