Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
FOSFAT DE CALCIU
Descriere:
Aditiv alimentar cu funcţii de regulator de aciditate, emulgator, sechestrant, umectant şi stabilizator (de reţinere a apei şi de îngroşare), care se prezintă sub formele E 341(i) - Fosfat monocalcic, E 341(ii) - Fosfat dicalcic şi E 341(iii) - Fosfat tricalcic. Fosfatul monocalcic nu este, de fapt, un aditiv alimentar, ci o substanţă folosită la spălarea instalaţiilor dozatoarelor automate care livrează băuturi de tip ceai, cafea instant, suc etc. Fosfatul dicalcic se foloseşte în cantitate de 1g/kg la gheaţa alimentară, iar fosfatil tricalcic se adaugă în cantitate de maxim 3g/kg în unele deserturi şi în amestecuri de prafuri pentru deserturi. Fosfaţii de calciu nu sunt permişi în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici. Doza zilnică admisă pentru consumul uman cumulat de fosfor este de până la 70 mg/kg corp. Cantităţile prea mari de fosfaţi pot cauza tulburări metabolice.