Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
GALAT DE DODECIL
Descriere:
Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, obţinut pe cale chimică din alcool lauric şi acid galic. Utilizat ca antioxidant împotriva râncezirii grăsimilor din alimente, se adaugă în cantităţi cuprinse între 100 şi 200 mg/kg, individual sau în combinaţie cu alţi galaţi sau butilaţi (E 319 - 321), în diverse grăsimi animale sau vegetale, cât şi în amestecuri pentru patiserie, snacksuri, supe şi ciorbe instant, sosuri, fructe procesate, cereale, mirodenii, produse din carne, cartofi deshidrataţi, arome şi lapte praf pentru distribuitoarele automate. În guma de mestecat se adaugă în cantitate de 400 mg/kg, iar în uleiuri esenţiale 1000 mg/kg. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici. Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 0,05 mg/kg corp, doză foarte mică, ce poate fi foarte uşor depăşită, mai ales de către copii. În tubul digestiv, acest aditiv se descompune în componentele iniţiale, adică alcool lauric şi acid galic. Acesta din urmă este responsabil de unele efecte secundare cum ar fi: eczeme cutanate, afecţiuni gastrice şi hiperactivitate. În plus, alcoolul lauric poate fi obţinut din grăsimi animale, fapt pentru care vegetarienii sau cei ce cultivă anumite credinţe şi valori ar trebui să evite produsele ce conţin E 312. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor alimentelor.