Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
NITRAT DE POTASIU (Salpetru)
Descriere:
Aditiv alimentar din categoria conservanţilor, produs prin procedee chimice din azotatul de potasiu sau extras din zăcăminte naturale, deoarece se prezintă şi ca mineral natural. Este o pulbere de culoare albă, utilizat împotriva decolorării produselor. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici. Se foloseşte în cantitate de maxim 300 mg/kg la produse din carne conservate prin uscare, sărare sau afumare, la unele brânzeturi sau înlocuitori de brânză pe bază de produse lactate (150 mg/kg), cît şi la hering marinat şi şprot în cantitate de 500 mg/kg. La unele produse se pot folosi amestecuri de nitraţi şi nitriţi. Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 3,7mg/kg corp. Nitraţii, deşi inofensivi, în stomac, în prezenţa proteinelor, formează nitriţi, care apoi se transformă în nitrozamine, substanţe cu potenţial cancerigen. De asemeni, ei reacţionează cu hemoglobina, distrugând-o. Hemoglobina copiilor, în comparaţie cu hemoglobina adulţilor este mult mai sensibilă faţă de nitriţi, motiv pentru care copiii nu ar trebui să consume produse conţinând acest aditiv. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor de pe alimente.