Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
NITRAT DE SODIU (Salpetru de Chile)
Descriere:
Aditiv alimentar din categoria conservanţilor, produs prin procedee chimice din azotatul de sodiu sau extras din zăcăminte naturale, deoarece se prezintă şi ca mineral natural. Este o pulbere de culoare albă, utilizat împotriva decolorării produselor. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici. Se foloseşte în cantitate de maxim 150 mg/kg la produse din carne netratate termic. În unele produse se pot folosi amestecuri de nitraţi şi nitriţi. Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 3,7mg/kg corp. Nitraţii, deşi inofensivi, în stomac, în prezenţa proteinelor, formează nitriţi, care apoi se transformă în nitrozamine, substanţe cu potenţial cancerigen. De asemeni, ei reacţionează cu hemoglobina, distrugând-o. Hemoglobina copiilor, în comparaţie cu hemoglobina adulţilor este mult mai sensibilă faţă de nitriţi, motiv pentru care copiii nu ar trebui să consume produse conţinând acest aditiv. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor de pe alimente.