Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
ANNATO, BIXINA, NORBIXINA
Descriere:
alimentari din categoria coloranţilor naturali, obţinuţi din seminţele copacului anatto (Bixa orellana ). Annatto este numele extractului brut, în timp ce bixina este colorantul solubil în grăsimi, iar norbixina este colorantul solubil în apă. Gama de culori este de la roşu la brun, în funcţie de solventul utilizat pentru extracţie.Se utilizează în brânzeturi maturate şi topite (15-50 mg/kg), margarine şi alte grăsimi emulsionate (10 mg/kg), cereale pentru micul dejun (25 mg/kg), snacksuri (20 mg/kg), deserturi şi produse fine de brutărie (10 mg/kg), ornamente pentru cofetărie (20 mg/kg) şi în unele lichioruri (10 mg/kg). Aceşti aditivi nu sunt permişi în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici. Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 12 mg/kg corp pentru bixină şi 0,6 mg/kg corp pentru norbixină. Annato poate produce alergii şi eczeme datorate unui component deocamdată necunoscut.