Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
ALFA-, BETA- şi GAMMA- CAROTEN
Descriere:
Aditivi alimentari din categoria coloranţilor naturali, obţinuţi din morcovi. Sunt insolubili în apă, iar gama de culori variază de la galben la oranj, în funcţie de solventul utilizat la extracţie. Este permisă utilizarea în toate tipurile de produse alimentare, conform cantităţilor prevăzute de reţete, cu excepţia celor destinate sugarilor şi copiilor mici. Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 5 mg/kg corp. Nu se cunosc efecte secundare la concentraţiile folosite în alimente. Carotenul este o sursă de vitamina A (2 părţi caroten egal o parte vitamina A). Concentraţii superioare dozei zilnice admise pot duce la o coloraţie galbenă a tegumentelor, la uscăciunea buzelor, mucoasei nazale şi ochilor, iar administrarea timp îndelungat de doze mari declanşează simptomatologia specifică hipervitaminozei A (afectiuni ale pielii şi ficatului, la copii căderea părului, afectarea oaselor, dureri de cap, vomismente şi diplopie, iar la femeile gravide poate provoca malformaţii ale fătului, afectând în special sistemul nervos al acestuia).