Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
INDIGOTINĂ (Indigo carmin)
Descriere:
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici. Conferă culoarea albastră şi este admis a se folosi în cantităţi cuprinse între 50 şi 500 mg/kg sau mg/l, singur sau în combinaţie cu alţi coloranţi, într-o gamă diversă de produse, cum sunt: băuturile alcoolice şi nealcoolice, produse din fructe şi legume conservate, deserturi pe bază de grăsimi, fructe sau lapte, prăjituri, biscuiţi, napolitane, snacksuri, produse de cofetărie, preparate şi conserve din peşte, brânză topită, sosuri, condimente, muştar, suplimente alimentare şi preparate dietetice etc. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici. Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 5 mg/kg corp. Este un compus pe bază de iod, care poate provoca tulburări la nivelul glandei tiroide. Concentraţiile utilizate în alimente duc rar la reacţii alergice, însă acest colorant foarte solubil în apă poate funcţiona şi ca eliberator de histamină, intensificând simptomele caracteristice astmului. În plus, doza zilnică fiind foarte mică, poate fi depăşită cu uşurinţă.