Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
ERITROZINĂ
Descriere:
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici pe bază de iod. Conferă culoarea roşie şi este admis a se folosi în cantităţi de 150-200 mg/kg la cireşe confiate, cireşe în sirop sau cireşe pentru cocktail. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici. Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 0,1 mg/kg corp, doză foarte mică, ce poate fi foarte uşor depăşită. Au fost consemnate cazuri de efecte secundare: hiperactivitate, cât şi o corelaţie cu unele efecte mutagene. Eritrozina produce creşterea fotosensibilităţii, dereglarea mecanismelor hormonale tiroidiene şi deoarece glanda tiroidă reprezintă o verigă importantă în cadrul lanţului hormonal, tulburările se răsfrâng şi asupra funcţionării altor glande (ficat, hipotalamus etc.).