Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
PONCEAU 4R (Roşu Coşenilă A)
Descriere:
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici. Conferă culoarea roşie şi este admis a se folosi în cantităţile prevăzute de reţete în unele băuturi alcoolice tip bitter sau “Americano”. Se adaugă în cantitate de 200-250 mg/kg în specialităţi de mezelărie (cârnaţi Chorizo, Salchichon, Sobrasada), iar în gemuri, jeleuri şi marmelade sau alte produse similare din fructe se adaugă 100 mg/kg. În toate celelalte produse, cum sunt băuturile nealcoolice, produsele de cofetărie, brutărie, patiserie, snacksuri, sosuri, condimente, conserve din legume, fructe, peşte, deserturi diverse, inclusiv pe bază de lapte,în brânză topită etc., este permisă folosirea unei cantităţi de maxim 50 mg/kg. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici. Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 4 mg/kg corp, doză foarte mică, ce poate fi foarte uşor depăşită, mai ales de către copii. De asemeni, în unele produse se pot folosi combinaţii de coloranţi (de exemplu “Sobrasada” conţine 135mg/kg E 110-Galben Sunset şi 200 mg/kg E124-Ponceau 4R, deci 335 mg de coloranţi azoici pe kilogram de produs ). Fiind un colorant azoic, cu potenţial toxic recunoscut, poate produce intoleranţă la persoanele sensibile la salicilaţi. Ca eliberator de histamină, poate intensifica simptomele caracteristice astmului. În combinaţie cu benzoaţii (E 210-215) favorizează hiperactivitatea la copii (sindromul ADHD). Denumirea comercială de “Roşu Coşenilă A” poate induce consumatorul în eroare, acesta putând să-l confunde cu E120-Coşenilă, care este tot un colorant roşu, dar nu la fel de toxic.