Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
AMARANT
Descriere:
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici. Conferă culoarea roşie şi se utilizează numai în icre de peşte, băuturi spirtoase şi vinuri aperitive în cantitate de 30 mg/kg sau 30 mg/l. Datorită toxicităţii, doza zilnică admisă pentru consum uman este de numai 0,5 mg/kg corp. Fiind un colorant azoic, produce intoleranţă la persoanele sensibile la salicilaţi. Ca eliberator de histamină, intensifică simptomele caracteristice astmului. În combinaţie cu benzoaţii (E 210-215) cauzează hiperactivitatea la copii. A fost stabilită o conexiune între tumori şi amarant, fapt pentru care a fost interzis în SUA şi fostele state sovietice. Până în 2002 nu a fost permis în România, dar a fost introdus ca urmare a alinierii legislaţiei la cea europeană.