Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
AZORUBINĂ (Carmoizină)
Descriere:
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici. Conferă culoarea roşie este foarte solubil în apă şi este admis a se folosi în orice tip de aliment (băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse din carne, lapte, ouă, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.), cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici. Cantitatea ce poate fi utilizată este de maxim 50 mg/kg sau 50 mg/l, indiferent de produs, datorită potenţialului toxic recunoscut. În unele produse se pot folosi combinaţii de coloranţi, fapt ce îngreunează un eventual calcul al dozei. Doza zilnică admisă pentru consumul uman de azorubină este de până la 4 mg/kg corp, doză foarte mică, ce poate fi foarte uşor de depăşit. Fiind un colorant azoic, poate produce alergii şi intoleranţă la persoanele sensibile la salicilaţi. Ca eliberator de histamină, poate intensifica simptomele caracteristice astmului. În combinaţie cu benzoaţii (E 210-215) favorizează hiperactivitatea la copii (sindromul ADHD). Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor alimentelor.