Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
GALBEN DE QUINOLEINĂ
Descriere:
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici non-azoici. Conferă culoarea verde-galben şi este admis a se folosi în orice tip de aliment (băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse din carne, lapte, ouă, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.), cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici. Cantităţile utilizate pot fi de la 50 mg/kg în unele produse dietetice, până la 500 mg/kg în unele sosuri şi condimente, surimi sau substituenţi de somon. Se poate folosi singur sau în combinaţie cu alţi coloranţi, în cantităţile sus-menţionate. Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 10 mg/kg corp. Nu se cunosc efecte secundare în concentraţiile utilizate, deşi E104 poate acţiona ca eliberator de histamină. Este un compus pe bază de iod, care poate provoca tulburări la nivelul glandei tiroide. De asemeni, doza zilnică poate fi destul de uşor de depăşit prin cumularea cantităţii de aditiv înglobată în diverse produse.