Scrie in caseta de mai jos denumirea aditivului sau numarul acestuia
Cauta dupa prima litera
A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Denumire:
TARTRAZINĂ
Descriere:
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici. Conferă culoarea galben şi este admis a se folosi în orice tip de aliment (băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse din carne, lapte, ouă, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.), cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici. Cantităţile utilizate pot fi de la 50mg/kg în unele produse dietetice, până la 500 mg/kg în unele sosuri şi condimente, surimi sau substituenţi de somon. Se poate folosi singur sau în combinaţie cu alţi coloranţi, în cantităţile sus-menţionate. Tartrazina este un colorant azoic, foarte solubil în apă. Unele studii afirmă că nu se cunosc efecte secundare pentru tartrazina pură, excepţie făcând persoanele care prezintă intoleranţă la salicilaţi (aspirină, fructe de pădure, fructe). În cazul acestor persoane tartrazina induce simptome de intoleranţă. În combinaţie cu benzoaţii (E210-215), tartrazina este implicată într-un procent mare de cazuri de sindrom de hiperactivitate (ADHD) la copii. Astmaticii, de asemenea, pot prezenta simptome în urma consumului de tartrazină, deoarece este cunoscută ca agent care eliberează histamina. Unele studii atribuie tartrazinei un puternic efect cancerigen, în special la nivelul glandei tiroide. Doza zilnică admisă pentru consumul uman de tartrazină este de până la 7,5mg/kg corp, doză ce poate fi uşor depăşită prin consum cumulat. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor alimentelor.